fbpx

Paylaş

1- Öncelikle yalıtım uygulanacak yüzeyler düzgün olmalıdır.

2- Yüzey eğriliği 2 cm’yi geçmemeli, bu değerden daha fazla olan eğrilikler ve yüzeyde bulunan küçük hasarlar ve çatlaklar, özel sıva uygulaması ile ortadan kaldırılmalıdır.

3- Uygulamaya başlamadan önce yüzey, toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddelerden arındırılmalı, döküntü ve kabarmış yüzeyler fırçalanarak temizlenmelidir. Uygulama yapılacak yüzey tamamen kurumuş olmalıdır.

4- Uygulama yapılırken yağmur, rüzgar ve  doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde korunması gerekmektedir. Cepheyi korumak için iskele ağı kurulması önerilir.

5- Sağlıklı bir uygulama yapılabilmesi için uygulanacak duvarın ortam sıcaklığının +5 OC ile +30 CO sınır değerleri aralığında olmasına dikkat edilmelidir.

6- Isı yalıtım levhaları duvar yüzeyine yapıştırma ve dübelleme yolu ile uygulanmadan önce, yüzeyin yeterli derecede yapışma kuvvetine sahip olduğu tespit edilmelidir.

7- Cephede açık kalan bölgeler, pencere, kapı, denizlikler, çatı kenarları ve balkonlar sağlıklı bir şekilde yalıtılarak ısı yalıtımı malzemesine herhangi bir yerden su sızarak ıslanması engellenmelidir.

8- Özellikle tadilatlarda; cam, ahşap, alüminyum ve diğer mevcut yapı elemanlarının uygulama sırasında zarar görmemesi için örtülerek korunması

9- Yağmur oluklarının, son katı uygulanmış sistemden en az 5 cm dışarıda olacak şekilde, yalıtım uygulamadan önce inşa edilmiş olması

10- İskele kullanımlarında, iskele kelepçelerinin uzunluğunun sisten kalınlığına uygun olması

11- İşçi emniyeti açısından duvar ve iskele arasındaki mesafenin yeterli olması ve iskele kelepçeleri için açılan deliklerden (deliklerin eğri açılmaması) su sızmamasının dikkate alınması gerekmektedir.

12- Isı yalıtım mantolama uygulaması, ıslak ve nemli yüzeylerle, sağlam olmayan, gevşek erimekte olan veya 24 saat içerisinde don tehlikesi olan yüzeylere kesinlikle uygulanmamalıdır. Ayrıca uygulamanın amacına ulaşması için kullanılacak levhalarda sağlam olmalıdır.

13- Sorunsuz bir uygulama ve rahat bir çalışma ortamı sağlamanın şartlarından birisi de; yalıtım sistemine ait elemanların uygun bir şekilde depolanmasıdır.

14- Çalışma süresi boyunca yapıştırıcı, yüzey sıvası ve son kat kaplama malzemelerinin saklanmasına özen gösterilmeli; mantolama levhaları, dübel, profil, donatı filesi gibi diğer sistem elemanları deforme olmayacak, zarar görmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir.

15- Hava koşullarındaki değişikliklerin yapıştırıcı, sıva, son kat kaplama malzemeleri kuruma ve sertleşme süresini etkileyebileceği dikkate alınmalıdır.

MANTOLAMA UYGULAMA AŞAMALARI

1) Yüzey Hazırlık
2) Yalıtım Levhaları Yapıştırma
3) Yalıtım Levhaları Dübelleme
4) Fileli Köşe Profili
5) Isı Yalıtım Sıva Uygulama
6) Donatı File Uygulama
7) İkinci Kat Isı Yalıtım Sıva Uygulama
8) Dış Cephe Boya Astarı Uygulaması
9) Dekoratif Sıva (Mineral Sıva)
10)Dış Cephe Boya Uygulaması

MANTOLAMA NASIL YAPILIR

  Yüzey hazırlığı : Uygulama yapılacak yüzey tozdan, kirden ve nemden arındırılmalıdır. Dökülme ya da kabarma olan yüzeyler özel tel fırçalar ile temizlenmeli, çatlak ve kırık yerler onarılmalıdır.

 Subasman Profilinini Yerleştirilmesi : Mantolama uygulaması için kullanılan mantolama levhaları subasman profiline içerisine yerleştirilerek düzgün bir hat oluşturulması sağlanmalıdır.

 Mantolama Levhalarının Yapıştırılması : Levhaların yapıştırılacak yüzeylerinin kenarları boyunca çerçeve metodu ile yapıştırma harcı sürülür. Levhaların ortalarına noktasal yapıştırıcı sürülür.

 Mantolama Levhalarının Dübellenmesi : Yapıştırma işleminde kullanılan harcın kurumasından ortalama bir gün sonra rüzgar ve türbülans etkilerini önlemek amacıyla, ısı yalıtım malzemeleri plastik dübel ile metrekareye altı adet gelecek şekilde dış cepheye tespit edilir. 

 Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi : Bina dış yüzeyindeki köşelere su ve rüzgar etkileri ile mantolama sisteminde oluşabilecek ayrılma risklerini engellemek ve düzgün köşeler elde etmek için köşe profili uygulaması yapılır. Damlalık, dilatasyon ve denizlik profilleri konulması gereken yerlere uygulanır.

 Fileli Sıva Uygulaması : Mantolama levhalarının üzerine birinci kat sıva uygulaması yapılır, çatlama ve kopmaları engelleyen donatı filesi ilk kat sıvanın içine gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan daha kalın olan ikinci kat sıva uygulaması yapılır.

 Dekoratif Dış Cephe Kaplamaları ve Dış Cephe Boya Uygulaması : Sıva uygulaması tamamen kuruduktan sonra çimento esaslı mala ile uygulanabilen son kat dekoratif kaplama tekstürlü bir görünüm verilerek uygulanır.Dekoratif dış cephe kaplaması yapılırken, yukarıdan aşağıya doğru hızlı bir şekilde uygulanmalı ve estetik görünümü bozacak hatalı uygulama yapılmamasına dikkat edilmelidir. 

Dekoratif dış cephe kaplamalarının üzerine akrilik esaslı dış cephe boya uygulaması yapılarak mantolama uygulaması sonlandırılır.

Sizin İçin Önerilen Yazılar

blog

KOMPLE EV TADİLATI

SERAMİK KAPLAMA İŞLERİ Granit yada seramik kaplama evlerimizde banyo ve mutfaklarda yoğun olmak üzere hol antre balkonlarda kullanılır. Günümüzde tercih edilen renkler açık doğal taş desenli dijital

blog

EV TADİLATI NASIL YAPILIR ?

1) Ev tadilatına başlamadan önce evinizin ihtiyaçlarını belirleyin. Durum tespiti hem bütçenizi ayarlamanıza yardımcı olur, hem de yaptırmışken hepsi tam olsun diye düşünüyorsanız, hiçbir şeyi atlamamış